Saturday, June 4, 2022

Chestnut-tailed Starling

This bird is also called grey-headed starling and grey-headed myna. It is a resident or partially migratory species found in wooded habitats in India and Southeast Asia. They have grey upperparts. Yellow bill with a pale blue base is another peculiarity. These are omnivorous as they eat fruit, nectar and insects. They usually build nests in old barbet or woodpecker hole in tree-trunks.


Orange-billed Nightingale

This bird is common in many South & Central American countries. Its natural habitats are subtropical or tropical dry forest. Its diet includes earthworms, snails, berries and fruits. This bird has bright orange bill and a whitish chest and belly. Its song is a less musical than other thrushes. 


ചെസ്റ്റ്‌നട്ട് മരംകൊത്തി (Chestnut Woodpecker)

പ്രധാനമായും തെക്കന്‍ അമേരിക്കന്‍ ഭൂഖണ്ഡത്തില്‍ കാണപ്പെടുന്നു. ശരീരത്തിന്റെ പുറം ഭാഗവും തലയും ഒക്കെ ചെസ്റ്റ്‌നട്ട് ബ്രൗണ്‍ നിറത്തിലും ശരീരത്തിന്റെ അടിഭാഗത്ത് മഞ്ഞ നിറവും കാണപ്പെടുന്നു. കൊക്ക് മഞ്ഞ കലര്‍ന്ന വെളുപ്പു നിറമാണ്. ഉറുമ്പുകള്‍, ചിതലുകള്‍, ഷഡ്പദങ്ങള്‍ തുടങ്ങിയവയും ചില പഴങ്ങളും ഭക്ഷണമാക്കും.


സാറ്റിന്‍ ബോവര്‍ബേര്‍ഡ് (Satin Bowerbird)

കിഴക്കന്‍ ആസ്‌ട്രേലിയ ആണിതിന്റെ ജന്മദേശം. തിളങ്ങുന്ന കറുപ്പു നിറമാണിവയ്ക്ക്. എങ്കിലും നല്ല പ്രകാശത്തില്‍ നോക്കിയാല്‍ കടും നീല നിറമാണെന്ന് തോന്നലുണ്ടാക്കും. പ്രധാനമായും പഴവര്‍ഗങ്ങളാണ് ആഹാരം. ചെറു പ്രാണികളെയും ഭക്ഷിക്കും.


Seagull

Gulls, or seagulls, are seabirds, usually grey or white, often with black markings on the head or wings. They typically have harsh wailing or squawking calls. Their bills are stout and long and have webbed feet. Most gulls are ground-nesting carnivores which take live food or scavenge opportunistically. Live food often includes molluscs, fish and small birds. Gulls have unhinging jaws which allow them to consume large prey. Gulls are typically coastal or inland species, rarely venturing far out to sea. The large species take up to four years to attain full adult plumage, but two years is typical for small gulls. Large white-headed gulls are typically long-lived birds, with a maximum age of 49 years recorded for the herring gull.


Yellow-naped Woodpecker

The Yellownaped Woodpecker/Lesser yellownape is a type of woodpecker which is a widespread primarily in the Indian subcontinent and Southeast Asia. It ranges from India, Bhutan, Nepal, Bangladesh and Sri Lanka eastwards to Thailand, Burma, Cambodia, Laos, Indonesia, Malaysia and Vietnam. Much of the scientific knowledge gathered about this species is sourced from formal studies in various parts of India.

This is a jungle species which nests in a tree hole, laying two to four white eggs.


Goshawk

The goshawk/northern goshawk is a species of medium-large raptor. Goshawks can be found in both deciduous and coniferous forests. These have short, broad wings and long tails. Generally these are blue-grey above or brownish-grey with dark barring or streaking over a grey or white base color below. 

The juvenile plumage of the species may cause some confusion, especially with other Accipiter juveniles. The picture in the cover here shows a juvenile goshawk.


5th Issue

Students India

Students India

6th Issue